Αρχική Λειτουργία του Οφθαλμού

Ανατομία και λειτουργία του οφθαλμού

Κοιτάζοντας τα μάτια μπορούμε να δούμε μόνο ένα μέρος τους. Ο οφθαλμικός βολβός έχει περίπου σφαιρικό σχήμα με μία διάμετρο περίπου 22,5 χιλιοστών. Τα μάτια περιβάλλονται και προστατεύονται από κρανιακά οστά τα οποιά σχηματίζουν τον οφθαλμικό κόγχο. Μία επιπλέον προστασία προσφέρει ο σκληρός χειτώνας, λευκού χρώματος του οποίου το πρόσθιο τμήμα διακρίνεται και περιβάλλει τον κεντρικά ευρισκόμενο διαφανή κερατοειδή χειτώνα (λατινικά και αγγλικά: cornea, γερμανικά: Hornhaut).

 

Πράσινα, καφέ, γαλάζια μάτια.

Το χρώμα των ματιών είναι το χρώμα της ίριδας. Η ίριδα (λατινικά κι αγγλικά: iris, γερμανικά: Regenbogenhaut) είναι ουσιαστικά ένας πλούσιος σε αγγεία μυς ο οποίος ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που θα περάσει στο βυθό του ματιού και συγκεκριμένα στον αμφιβληστροειδή όπου βρίσκονται οι φωτοϋποδοχείς τα ραβδία και τα κωνία. Στο κέντρο της ίριδος βρίσκεται μία κυκλική οπή, η κόρη (λατινικά: pupilla, αγγλικά: pupil, γερμανικά: Pupille) η οποία κατά την έκθεση στο φως μικραίνει λόγω συσπάσεως του ιριδικού μυός και σε συνθήκες σκότους διαστέλλεται διευκολύνοντας έτσι την όραση.

 

Ο φακός κάνει τα είδωλα ευκρινή

Πίσω από την ίριδα και την κόρη βρίσκεται ο φακός (λατινικά: lens, αγγλικά: lens, γερμανικά: Linse). Τον φακό συγκρατούν κυκλικά ίνες οι οποίες στο άλλο τους άκρο είναι συνδεδεμένες με τον λεγόμενο ακτινωτό μυ ο οποίος συσπάται ή χαλαρώνει ανάλογα με την απόσταση του αντικειμένου από τα μάτια μας αλλάζοντας έτσι το σχήμα του ελαστικού από τη φύση του φακού καθορίζοντας την ευκρίνεια των ειδώλων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται προσαρμογή κι εμφανίζει φθίνουσα πορεία μετά την ηλικία των 45 ετών λόγω σταδιακής απώλειας της ελαστικότητας του φακού οπότε κι εμφανίζεται η πρεσβυωπία.

 

Ο αμφιβληστροειδής σαν ηλεκτρονικός υπολογιστής

Η εσωτερική στοιβάδα του ματιού και η πιο ευαίσθητη είναι ο αμφιβληστροειδής (λατινικά κι αγγλικά: retina, γερμανικά: Netzhaut). Αποτελείται από δέκα στοιβάδες. Η βαθύτερα ευρισκόμενη είναι το μελάγχρουν επιθήλιο το οποίο έρχεται σε άμεση επαφή προς τα έξω με τον υποκείμενο χορειοειδή χειτώνα (ο οποίος δηλαδή βρίσκεται μεταξύ σκληρού χειτώνα κι αμφιβληστροειδούς) και την στοιβάδα των φωτοϋποδοχέων προς το εσωτερικό του ματιού. Περνώντας το φως μέσα από τον κερατοειδή, την κόρη και το υαλώδες φτάνει στους φωτοϋποδοχείς οι οποίοι μεταβιβάζουν μέσω των νευρικών κυττάρων τα φωτινά ερεθίσματα στο οπτικό νεύρο κι από εκεί στον εγκέφαλο ο οποίος κι επεξεργάζεται τις εικόνες.

 

Το υαλώδες ή υαλοειδές σώμα

Περίπου 60% του συνολικού όγκου του οφθαλμού καταλαμβάνει το υαλοειδές σώμα ή υαλώδες (λατινικά: corpus vitreum, αγγλικά: vitreous body, γερμανικά: Glaskörper) μία διαφανής ουσία σε μορφή γέλης.

yalodes-soma

 

 

 

written by Evangelos Tsichlis