Αρχική Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

 

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς

 

Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς σημαίνει ότι μία φλέβα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού έχει αποφραχθεί. Ο αμφιβληστροειδής είναι φωτοευαίσθητος ιστός στο πίσω μέρος του ματιού. Οι φλέβες παροχετεύουν αίμα από τον αμφιβληστροειδή και το επιστρέφουν στην καρδιά.

 

Απόφραξη της φλέβας εμποδίζει την επαρκή ροή αίματος στην προσβεβλημένη περιοχή. Τα τοιχώματα της φλέβας διαρρέουν αίμα και υγρό στον αμφιβληστροειδή.

 

Ποιοι είναι οι τύποι της απόφραξης της φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

 

Υπάρχουν δύο τύποι απόφραξης φλέβας:

  • Απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς
  • Απόφραξη κλάδου φλέβας του αμφιβληστροειδούς

 

Ποιος είναι σε αυξημένο κίνδυνο για απόφραξη φλέβας;

 

Αποφράξεις φλέβας είναι πιο συχνές σε ασθενείς που έχουν:

  • Γλαύκωμα (μη φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση)
  • Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Ηλικιακής αιτιολογίας αγγειακή νόσο
  • Υπέρταση
  • Αιματολογικές διαταραχές

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς;

 

Θολή όραση είναι το κύριο σύμπτωμα της απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Αυτό συμβαίνει όταν το υγρό που διαφεύγει από την φλέβα συγκεντρώνεται στην ωχρά κηλίδα.

 

Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνη για την κεντρική, λεπτομερή όραση. Εάν η ωχρά εμφανίσει οίδημα με συγκέντρωση παραπανίσιου υγρού (οίδημα της ωχράς κηλίδας), η όραση θολώνει.

                                                                                                                        Θολερότητες του υαλώδους μπορεί να εμφανιστούν σαν σημαδάκια που παρεμποδίζουν την όραση. Όταν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς δεν λειτουργούν κανονικά, τότε μπορεί να δημιουργηθούν ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία (νεοαγγείωση) που είναι εύθραυστα. Αυτά μπορεί να αιμορραγήσουν ή να διαρρεύσει υγρό στο υαλώδες (την ζελατινώδη ουσία που γεμίζει το κέντρο του ματιού) προκαλώντας τις θολερότητες του υαλώδους.

 

Πόνος στο μάτι μερικές φορές συμβαίνει σαν επιπλοκή σοβαρής απόφραξης κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Προκαλείται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση του ονομάζεται νεοαγγειακό γλαύκωμα.

 

Τι εξετάσεις μπορεί να ζητήσει ο γιατρός;

 

Μετά από μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και \ή μία ειδική εξέταση της κυκλοφορίας του αμφιβληστροειδούς που λέγεται φλουοροαγγειογραφία. Μία χρωστική (φλουορεσεινη) χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση και ειδικές φωτογραφίες παίρνονται από το εσωτερικό του ματιού όταν η χρωστική περνάει από τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον ο οφθαλμίατρός σας μπορεί μα ζητήσει και μία απεικονιστική μέθοδο, την OCT (οπτική τομογραφία συνοχής), που επιτρέπει σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς με υψηλή διακριτική ικανότητα, και με τη βοήθεια της οποίας δύναται να προσδιορισθούν η έκταση και η μορφολογία του οιδήματος στην περιοχή της ωχρά κηλίδας.  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια επίσκεψη στον οικογενειακό σας γιατρό ή τον παθολόγο σας για διάγνωση καθ θεραπεία γενικών συστηματικών προβλημάτων.

 

Τι θεραπεία συνιστάται;

 

Θεραπεία εκλογής αποτελεί η ένεση φαρμάκων αντιαγειογενετικών παραγόντων anti –VEGF (π.χ. Avastin, Eylea, Lucentis) στο χώρο του υαλώδους καθώς κι εμφυτευμάτων στεροειδών (π.χ. Ozurdex) βραδείας αποδέσμευσης κατόπιν αναισθησίας του οφθαλμού με σταγόνες.

Ο VEGF ( αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγων )είναι μία πρωτεΐνη που εκφράζεται φυσιολογικά στον αμφιβληστροειδή. Ο VEGF προάγει την ανάπτυξη καινούργιων αγγείων (χοριοειδική νεοαγγείωση). Η εκλεκτική αναστολή του VEGF καταστέλλει την ανάπτυξη των ανώμαλων αγγείων, χωρίς να καταστρέφει τα φυσιολογικά αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Έτσι φάρμακα που συντελούν στην αναστολή του VEGF, μπορεί να βελτιώσουν την όραση του πάσχοντος οφθαλμού

Τα κορτικοστεροειδή δεν αποτελούν ειδική αγωγή για την αντιμετώπιση της απόφραξης της φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Σκοπός της χορήγησής τους, είτε της συστηματικής είτε με τη μορφή ενδουαλοειδικών ενέσεων, είναι η συμπτωματική αντιμετώπιση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας, και η πρόληψη ανάπτυξης μονίμων εκφυλιστικών αλλοιώσεων αυτής.

 

Επέμβαση με λέιζερ μπορεί να βελτιώσει την όραση σε μερικούς ασθενείς με απόφραξη φλέβας και οίδημα ωχράς κηλίδας, αλλά η όραση δεν επιστρέφει συνήθως στο φυσιολογικό. Επέμβαση με λέιζερ δεν έχει καλά αποτελέσματα στην κεντρική απόφραξη, αλλά νέοι τύποι λέιζερ μελετώνται.

 

Η επέμβαση με λέιζερ είναι πολύ αποτελεσματική στο να προλαμβάνει αιμορραγία υαλώδους και νεοαγγειακό γλαύκωμα. Εν τούτοις, δεν αφαιρεί την αιμορραγία ή θεραπεύει νεοαγγειακό γλαύκωμα όταν έχουν ήδη εγκατασταθεί. Είναι καλύτερο να θεραπεύει κανείς ασθενείς υψηλού κινδύνου για αυτές τις επιπλοκές πριν συμβούν.

Ο οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσει εάν επέμβαση με λέιζερ χρειάζεται στην περίπτωσή σας.

 

Συχνές επαναληπτικές εξετάσεις είναι σημαντικές. Πρέπει κανείς να είναι σίγουρος ότι σχετιζόμενες συστηματικές νόσοι θα θεραπευθούν από τον παθολόγο σας.

 

Γιατί τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για όλους;

 

Οφθαλμολογικές νόσοι μπορεί να συμβούν σε κάθε ηλικία. Πολλές οφθαλμολογικές νόσοι δεν προκαλούν συμπτώματα έως η νόσος να προκαλέσει βλάβη. Εφόσον οι περισσότερες νόσοι που προκαλούν τύφλωση είναι δυνατόν να προληφθούν εάν διαγνωσθούν και θεραπευθούν εγκαίρως, τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις από οφθαλμίατρο είναι πολύ σημαντικές.