Αρχική Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης σε ηλικίες κάτω των 50 ετών στις δυτικές χώρες και προκαλείται λόγω προσβολής των αμφιβληστροειδικών αγγείων από το σάκχαρο. Συγκεκριμένα καταστρέφεται το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια της στεγανότητας των και συσσώρευση υγρού στον αμφιβληστροειδή με συνέπεια την σταδιακή καταστροφή των φωτοϋποδοχέων με συνοδό μείωση της οπτικής οξύτητας. Επιπλέον εμφανίζονται αιμορραγίες κι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή (μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) καθώς και νεοαγγειώσεις (παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια). Οι τελευταίες αποτελούν ουσιαστικά αντίδραση του αμφιβληστροειδούς στη διαρκή μείωση παροχής του απαραίτητου για τη λειτουργία του οξυγόνου, λόγω βλάβης των αγγείων. Η εμφάνιση νέων αγγείων αθεράπευτη προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια καταστροφικές και συχνά μη αναστρέψιμες για τον οφθαλμό επιπλοκές όπως σχηματισμό μεμβρανών, αιμορραγίες του υαλοειδούς, νεοαγγείωση ή αλλιώς ερύθρωση της ίριδος με επακόλουθο γλάυκωμα (νεοαγγειακό γλάυκωμα) κι ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

diabitiki-amfiblistriopatheia

Παράγοντες κινδύνου

Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου του σακχαρώδους διαβήτη

Κάπνισμα

Αρτηριακή υπέρταση

Γλυκοζυλιομένη αιμοσφαιρίνη (Hba1c) >6,0%

 

 

Δίαγνωση

Για τη αποφυγή των παραπάνω είναι απαραίτητη η βυθοσκόπηση ανά τρίμηνο όλων των διαβητικών. Σε περίπτωση που ο οφθαλμίατρος διαπιστώσει στοιχεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας διεξάγεται φλουοροαγγειογραφία ή OCT (Optical Coherence Tomography) ή και τα δύο.

baria-diabitiki-amfiblistriopatheia

 

 paragogiki-amfiblistriopatheia

 

paragogiki-diabitiki-amfiblistriopatheia

Θεραπεία

Φωτοπηξία με ARGON-LASER

Ενέσεις παραγόντων αντι-VEGF (Lucentisâ ή Avastinâ)

Υαλοειδεκτομή (Vitrectomy)

Ενέσεις τριαμσινολόνης

 

Πρόγνωση

Καλή σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης κι αντιμετώπισης.

Περιορισμένη σε περίπτωση οιδήματος της ωχράς ή παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και κακής ρύθμισης του σακχάρου, κακής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης καθώς και κατανάλωσης νικοτίνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

written by Evangelos Tsichlis