Αρχική Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς Ηλικίακη Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Ηλικίακη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Συχνότητα και συμπτώματα

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς (αγγλικά: age related macular degeneration, γερμανικά: altersbezogene Makuladegeneration) είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 30% όλων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών εμφανίζουν αλλοιώσεις στην περιοχή της ευκρινούς οράσεως (ωχρά κηλίδα) στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Περίπου 5% του πληθυσμού μετά τα 70 πάσχει από προχωρημένη ηλικιακή ωχροπάθεια η οποιά αρχικά προκαλεί παραμόρφωση των αντικειμένων (μεταμορφοψία). Στο ώψιμο στάδιο κάνει την εμφάνισή της στο κέντρο του οπτικού πεδίου μία γκρίζα κηλίδα η οποία αυξάνεται και κάνει το διάβασμα αδύνατο όπως και την αναγνώριση προσώπων. Η περιφερική όραση παραμένει ακέραια κάτι που επιτρέπει τον προσανατολισμό.

 

Αιτίες

Η κύρια ουσιαστικά αιτία της νόσου είναι το γήρας. Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης βρεθεί σχέση της νόσου με την αρτηριακή υπέρταση και το κάπνισμα. Κατά την εξέλιξη της νόσου επέρχονται εναποθέσεις λιπιδίων και λευκωμάτων μέσα και κάτω από τον αμφιβληστροειδή οι οποίες δυσκολεύουν την ανταλλαγή και μεταφορά σημαντικών ουσιών μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του υποκείμενου χορειοειδούς χειτώνα. Μπορεί να επέλθει συσσώρευσηυγρού υπό τον αμφιβληστροειδή στην περιοχή  της ωχράς καθώς και σχηματισμός αγγείων τα οποία αναπτύσσοντα από τον χορειοειδή προς τον αμφιβληστροειδή. Κατά αυτόν τον τρόπο επέρχονται αιμορραγίες οι οποίες συχνά προκαλούν ακόμη και ξαφνική τύφλωση.

 

Διάγνωση

Είναι σημαντικό η ασθένεια να διαγνωσθεί όσον το δυνατόν ταχύτερα. Με το λεγόμενο τεστ Amsler μπορεί ο ίδιος ο ασθενής να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα με σχετικά απλό τρόπο. Συγκεκριμένα φορώντας τα «κοντινά» γυαλία και κλείνοντας το ένα μάτι μπορεί κοιτάζοντας ένα καρό σχήματος ασπρόμαυρο σχέδιο σε απόσταση 35 εως 40 εκατοστών να διαπιστώσει εάν κάποιες από τις κάθετες ή οριζόντιες γραμμές έχουν κυματοειδή κι όχι ευθεία όψη κάτι το οποίο είναι χαρακτηριστικό παθήσεων της ωχράς, η ονομαζόμενη μεταμορφοψία. Σε περίπτωση αλλοιώσεων στην περιοχή της ωχράς είναι απαραίτητη η διενέργεια φλουροαγγειογραφίας κατά την οποία μετά από αμφοτερόπλευρη διαστολή της κόρης με ενστάλλαξη κολλυρίων γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση φλουοροσείνης και λήψη φωτογραφιών από την περιοχή της ωχράς. Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά της ώρας. Με τη φλουοροαγγειογραφία ανακαλύπτονται συχνά αλλοιώσεις οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν στην απλή κλινική εξέταση και αποφασίζεται το είδος της θεραπείας σε περίπτωση που αυτή είναι αναγκαία.

ksiri-iliaki-ekfylisi-tis-oxras

ygri-aimoragiki-iliaki-ekfylisi-tis-oxras

Θεραπεία 

Η θεραπεία της ξηράς μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς έγκειται στη συστηματική λήψη ουσιών απαραιτήτων στη λειτουργία της όπως βιταμινών κι ιχνοστοιχείων (Λουτεΐνη, Ζεαξανθίνη, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, Ψευδάργυρος, Σελήνιο). Απαραίτητη είναι επίσης η διακοπή του καπνίσματος με σκόπο τη μείωση του κινδύνου προόδου της νόσου.

Σε περίπτωση υγρής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς λαμβάνουν χώρα ενέσεις φαρμάκων αντί-VEGF (Lucentisâ ή Avastinâ ή Macugenâ) στο εσωτερικό του βολβού και συγκεκριμένα στο χώρο του υαλώδους. Συνήθως απαιτούνται τρεις συνολικά ενέσεις ανά τέσσερεις εώς έξι εβδομάδες. Άλλες θεραπευτικές εναλλακτικές λύσεις είναι η φωτοδυναμική θεραπεία με χρήση Laser, η θεραπεία με Argon-Laser σε βλάβες απομακρυσμένες από το κέντρο του αμφιβληστροειδούς καθώς και η χειρουργική αντιμετώπιση κατά την οποία είτε προκαλείται ιατρογενής μετατόπιση της ωχράς από την αρχική της θέση είτε γίνεται μεταμόσχευση υγειούς μελάγχρου επιθηλίου από τον ίδιο πάσχοντα οφθαλμό αντικαθιστώντας το ήδη προσβεβλημένο υποκείμενο της ωχράς επιθήλιο.

 

Αποκατάσταση

Παρά την εξέλιξη σε κάποιες περιπτώσεις η μοναδική βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί παραμένει η προσαρμογή βοηθημάτων χαμηλής οράσεως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

written by Evangelos Tsichlis