Αλλαγή του τρόπου ζωής και μυωπία

Είναι γνωστό πως τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονη αύξηση του αριθμού των μυωπικών ως ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού. Υπάρχουν πλέον χώρες της Ασίας όπου 80-90% των νέων 17-18 ετών είναι μύωπες. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως, το 2050 πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι μύωπες.

Η μυωπία εκτός των γνωστών δυσκολιών που προκαλεί στην καθημερινότητα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης κι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πλήρη τύφλωση.

Επιπλέον αποτελεί ένα γενικότερο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα με αυξητική τάση. Μόνο στις ασιατικές χώρες το συνολικό άμεσο κόστος της θεραπείας της μυωπίας (κόστος γυαλιών, φακών επαφής, επεμβάσεων laser κλπ.) υπερβαίνει τα 250 δισεκατομμύρια ετησίως.

Οι υψηλά μύωπες (μυωπία μεγαλύτερη των 6 διοπτριών) χαίρουν έτσι χαμηλότερης ποιότητας ζωής λόγω ψυχολογικών, οικονομικών, πρακτικών ακόμα κι αισθητικών προβλημάτων. Κατ΄ επέκταση επηρεάζονται τόσο η παραγωγικότητα τους όσο κι οι καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η αιτία

Η αιτία της μυωπία είναι πολυπαραγοντική, εξαρτάται τόσο από περιβαλλοντικούς όσο και γενετικούς παράγοντες. Έχει αποδειχθεί συσχέτιση με την κοντινή εργασία, την ηλικία έναρξης της εκπαίδευσης καθώς και την συνολική διάρκειά της , τον χρόνο που περνά ένα παιδί σε εξωτερικό χώρο όπως κι η διαβίωση σε αστικό ή υπαίθριο περιβάλλον. Από τα παραπάνω, αυτά τα οποία μπορούν να επηρεασθούν είναι η κοντινή εργασία κι οι δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο.

Η έκθεση σε φυσικό φωτισμό φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά λόγω της έντασης του φωτός, τη σύνθεση του φάσματός του, τη μειωμένη διάμετρο κόρης με αυξημένο έτσι βάθος πεδίου και λόγω της αυξημένης έκκρισης νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη.

Λόγω της αυξημένης και παρατεταμένης προσαρμογής αυξάνει εξίσου εάν όχι ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (τηλέφωνα, video games κλπ.).

Όσον αφορά την θεραπεία της μυωπίας ή την επιβράδυνση της εξέλιξής της, έχουν ήδη πάρει έγκριση στις ΗΠΑ ημερήσιοι θεραπευτικοί φακοί επαφής για παιδιά και βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης σταγόνες ατροπίνης χαμηλής συγκέντρωσης (0,01%) επίσης ως θεραπεία της μυωπίας.
Συμπερασματικά οι γονείς οφείλουν να προτρέπουν τα παιδιά να περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικό περιβάλλον και να μην προβαίνουν σε υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διαδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης