Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Για πρώτη φορά η χρήση αντιβιοτικών ενοχοποιείται για την εμφάνισή της
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (αγγλικά: age related macular degeneration) είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες.
Υπολογίζεται ότι περίπου 30% όλων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών εμφανίζουν αλλοιώσεις στην περιοχή της ευκρινούς οράσεως (ωχρά κηλίδα), στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς.
Περίπου 5% του πληθυσμού μετά τα 70 έτη πάσχει από προχωρημένη ηλικιακή ωχροπάθεια η οποία αρχικά προκαλεί παραμόρφωση των αντικειμένων (μεταμορφοψία).
Παγκοσμίως ήπιες έως σοβαρές βλάβες στην ωχρά κηλίδα λόγω της συγκεκριμένης νόσου εμφανίζουν περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι με αυξητική τάση. Στο όψιμο στάδιο κάνει την εμφάνισή της στο κέντρο του οπτικού πεδίου μία γκρίζα κηλίδα η οποία αυξάνεται και κάνει το διάβασμα αδύνατο όπως και την αναγνώριση προσώπων.
Η περιφερική όραση παραμένει ακέραια κάτι που επιτρέπει τον προσανατολισμό.
Γενικότερα στις πιο αναπτυγμένες χώρες η νόσος εμφανίζεται συχνότερα. Συγκεκριμένα στην Β. Αμερική και στην Ευρώπη εμφανίζεται στατιστικά συχνότερα από ότι στην Ασία και στην Αφρική.
Εδώ κι αρκετά χρόνια ερευνάται έντονα η σχέση του εντερικού μικροβιώματος και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Σε μία προσφάτως δημοσιευθείσα εργασία στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό IOVS σε αναδρομική σύγκριση 312 χιλιάδων ασθενών με νεοδιαγνωσθείσα ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με 312 χιλιάδες από τον γενικό πληθυσμό βρέθηκε πως οι πρώτοι είχαν κάνει χρήση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών, κυρίως κάποιας φλουοροκινολόνης ή αμινογλυκοσιδης.
Επιπλέον στατιστικά φαίνεται η πιθανότητα εμφάνισης της σοβαρής αυτής νόσου να συνδέεται τόσο με την συχνότητα και την διάρκεια λήψης όσο και με την δοσολογία των παραπάνω ευρέως φάσματος αντιβιοτικών.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η πιθανότερη εξήγηση είναι η διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος η οποία μέσω της φλεγμονής η οποία προκύπτει προκαλεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα. Εδώ και πολλά χρόνια έχει βρεθεί σε πειράματα σε ποντίκια πως η πρόκληση γενικευμένης φλεγμονής αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Μένει μέσω μελλοντικών δημοσιεύσεων να επαληθευθεί ή να διαψευσθεί η παραπάνω σημαντική ανακάλυψη.
Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης