Τσόχα 15-17, Τ.Κ. 11521, Αμπελόκηποι

Είναι μια ένεση στο υαλώδες, στο ¨τζελ¨ του ματιού. Πραγματοποιείται για την τοποθέτηση φαρμάκου μέσα στον οφθαλμό, κοντά στον αμφιβληστροειδή. Αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος χορήγησης φαρμάκων και η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή σε ορισμένες παθήσεις. Οι ενέσεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όταν χορηγούνται στα αρχικά στάδια της νόσου.

Κύριες ενδείξεις
– Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
– Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
– Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς
– Οφθαλμική φλεγμονή
– Νεοαγγειακό γλαύκωμα
– Μετεγχειρητικό οίδημα ωχράς κηλίδας
– Μόλυνση
Αυτές οι καταστάσεις απαιτούν συχνά επαναλαμβανόμενες ενδοϋαλοειδικές ενέσεις καθώς η επίδραση των φαρμάκων εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
Διαδικασία ενδοϋαλοειδικής ένεσης;
Το μάτι απολυμαίνεται και χορηγείται τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, το φάρμακο ενίεται στο υαλοειδές σας: μπορεί να αισθανθείτε ελαφρά πίεση στο μάτι όταν γίνει αυτό.
Πιθανές παρενέργειες
Μετά την ένεση, εμφανίζεται συχνά αίσθηση ξένου σώματος, ήπια ερυθρότητα και δακρύρροια η οποία υποχωρεί εντός 24ώρου με τη χορήγηση τεχνητών δακρύων. Μπορεί να υπάρχει τοπική ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης από εντοπισμένη επιφανειακή αιμορραγία κάτω από τον διαυγή υμένα ή τον επιπεφυκότα που καλύπτει το λευκό του ματιού, το γνωστό υπόσφαγμα. Μερικές φορές μπορεί να γίνουν αντιληπτά κυκλικά στίγματα στο κάτω μέρος της όρασης. Αυτές είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα – είναι ακίνδυνες και θα απορροφώνται εντός 24 ωρών.
Δυνητικοί κίνδυνοι
Η ένεση οποιουδήποτε φαρμάκου στο μάτι μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Είναι πιθανή η εμφάνιση μόλυνσης στο μάτι (ενδοφθαλμίτιδα) ως αποτέλεσμα της ενδοϋαλοειδικής ένεσης. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός (εκτιμάται σε λιγότερο από 1 ανά 3500 ενέσεις). Μία τέτοιου είδους μόλυνση οφείλει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τα συμπτώματα μιας μόλυνσης μετά από μια ένεση είναι ο αυξανόμενος πόνος, η γενικευμένη ερυθρότητα του λευκού μέρους του ματιού, η απώλεια της όρασης και τα αυξημένα στίγματα. Εάν υπάρχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά την ένεση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το ιατρείο.
Ποια φάρμακα ενίονται;

Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χορηγούνται ενδοϋαλοειδικά είναι τα Βeovu, Lucentis, Eylea, Avastin, Ozurdex και Triamcinolone Acetonide.