Αρχική Οι Διαθλαστικές Ανωμαλίες

Μυωπία

Σε ένα μυωπικό μάτι οι ακτίνες φωτός δε συναντώνται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν. Έτσι τα σε μακρινή απόσταση ευρισκόμενα αντικείμενα δε γίνονται ευκρινώς αντιληπτά. Η συχνότερη αιτία είναι το υπερμέγεθες μήκος του βολβού.

myopia-imgmyopia-png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

written by Evangelos Tsichlis


 
Υπερμετρωπία

Εάν ο βολβός έχει μήκος μικρότερο του φυσιολογικού, οι ακτίνες φωτός συναντώνται πίσω από τον αμφιβληστροειδή. Για τον λόγο αυτόν δε γίνονται ευκρινώς αντιληπτά τα σε κοντινή απόσταση ευρισκόμενα αντικείμενα, σε μεγάλου βαθμού υπερμετρωπία δε ούτε αυτά που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση.

ypermetropia-imgypermetropia-png 
Αστιγματισμός

Ανεξάρτητα από τη μύωπια και την υπερμετρωπία, συνήθως όμως σε συνδιασμό με αυτές, εμφανίζει ένα μεγάλο ποσοστό του φυσιολογικού πληθυσμού αστιγματισμό. Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής έχει περισσότερο ωοειδή κι όχι σφαιρική μορφή. Η διαφορετική κάθε φορά καμπυλότητα του κερατοειδούς προκαλεί παραμόρφωση των αντικειμένων τα οποία δε γίνονται αντιληπτά με ευκρίνεια.

astigmatismos-imgastigmatismos-png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

written by Evangelos Tsichlis


 
Πρεσβυωπία

Με την αύξηση της ηλικίας, μεταξύ των 40 και 50 ετών, χρειάζονται όλοι οι εως τότε «φυσιολογικοί» (εμμετρωπικοί) γυαλιά για το διάβασμα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω γύρανσης του φακού, ο οποίος αδυνατεί πλέον να εστιάσει όταν προσπαθούν να γίνουν  αντιληπτά αντικείμενα σε κοντινή απόσταση. Σε περίπτωση υπερμετρωπίας η πρεσβυωπία κάνει την εμφάνισή της νωρίτερα, σε περίπτωση μυωπίας σε μεγαλύτερη ηλικία ή και ποτέ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

written by Evangelos Tsichlis