Χαλάζιο – Κριθαράκι

Οι αδένες των βλεφάρων, γνωστοί ως μεϊμβονιανοί αδένες, παράγουν συνήθως μια λιπαρή ουσία που συμβάλλει στην ακεραιότητα των δακρύων μας. Εάν οι πόροι των αδένων αυτών αποφράξουν ενίοτε προκαλείται χαλάζιο ή κριθαράκι (κριθή).

Τι είναι το χαλάζιο;
Το χαλάζιο είναι μια μη μολυσματική κύστη στο βλέφαρο που συχνά χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να αναπτυχθεί. Μπορεί να προκληθεί είτε από φλεγμονή των μεϊμβονιανών αδένων είτε μπορεί να ξεκινήσει ως κριθαράκι. Το χαλάζιο είναι αρχικά ελαφρώς επώδυνο και συνήθως εμφανίζεται στο άνω βλέφαρο. Αυτό είναι πιθανό λόγω του ότι τα άνω βλέφαρα έχουν ανατομικά περισσότερους σμηγματογόνους αδένες (περίπου 40 έναντι μόνο 20 των κάτω βλεφάρων). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ήπια πτώση του βλεφάρου, ερυθρότητα και οίδημα.

Τι είναι το κριθαράκι;

To κριθαράκι εμφανίζει συνήθως πιο οξεία πορεία και μπορεί να είναι δευτερογενές λόγω βακτηριακής λοίμωξη των βλεφαρικών αδένων. Είναι μικρότερο, πιο επώδυνο και πιο μαλακό στην ψηλάφηση από το χαλάζιο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα στο βλέφαρο, άλγος και δακρύρροια. Εάν ένα κριθαράκι υπάρχει για αρκετές εβδομάδες, μπορεί να εξελιχθεί σε χαλάζιο.

Ποιος διατρέχει κίνδυνο για τα χαλάζιο και τα κριθαράκι;
Μερικά άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους. Προδιαθεσικούς παράγοντες αποτελούν η ροδόχρους ακμή, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κι η χρόνια βλεφαρίτιδα.

Θεραπεία

Ζεστά επιθέματα κι αντιβιοτικά.
Μια απλή θεραπεία είναι η τοποθέτηση μιας ζεστής κομπρέσας στην πάσχουσα περιοχή πολλές φορές την ημέρα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην τήξη των παχύρρευστων εκκρίσεων λίπους κι έτσι να ελευθερώσει την πάσχουσα περιοχή, επιτρέποντάς της να λειτουργήσει ξανά κανονικά. Σηνύθως είναι αναγκαία η τοπική λήψη αντιβιοτικής αλοιφής.

Ασθενείς με υποτροπιάζοντα χαλάζια ή κριθαράκια, μπορεί να χρήζουν συστηματική λήψης αντιβιοτικού (δοξυκυκλινης).
Ενέσεις στεροειδών και χειρουργική αφαίρεση

Εάν ένα χαλάζιο δεν υποχωρήσει ή αν εξακολουθεί να αναπτύσσεται μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί τοπική έγχυση στεροειδούς ή χειρουργική αφαίρεση του χαλαζίου.