Φωτογραφία βυθού

Τι είναι η φωτογραφία βυθού;

Μια εξαιρετικά εξειδικευμένη κάμερα διαθέτει υψηλής ισχύος φακούς σχεδιασμένους οι οποίοι εστιάζουν στους ιστούς του οπισθίου μέρους του ματιού. Είναι βασικά ένα «μικροσκόπιο» ματιών με μια κάμερα τοποθετημένη πάνω του. Η φωτογραφία βυθού χρησιμοποιείται για την τεκμηρίωση και μερικές φορές τη διάγνωση παθήσεων των ματιών.

Η λέξη «βυθός» περιγράφει το εσωτερικό πίσω μέρος του βολβού του ματιού. Μια τυπική φωτογραφία βυθού περιέχει μια εικόνα του κέντρου του αμφιβληστροειδούς. Το οπτικό νεύρο, η ωχρά κηλίδα και τα κύρια αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς είναι κ δομές που φαίνονται σε μια τυπική φωτογραφία του βυθού.

Ευρυγώνια φωτογραφία βυθού

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να πραγματοποιούμε φωτογραφίες σχεδόν όλου του αμφιβληστροειδούς ακόμα και χωρίς ενστάλαξη κολλυρίων διαστολής της κόρης (κάμερα Optos®). Eίναι εξαιρετικά πρακτική, γρήγορη και κυρίως χρήσιμη για την τεκμηρίωση της κατάστασης του πίσω μέρους του ματιού, προκειμένου να δώσει στον ειδικό του αμφιβληστροειδούς μια αναφορά για μελλοντική σύγκριση. Είναι σημαντική για την τεκμηρίωση παθήσεων του αμφιβληστροειδούς όπως διαβητικών αλλοιώσεων , εκφύλισης ή άλλων παθήσεων της ωχράς κηλίδας , επιαμφιβληστροειδικών μεμβρανών , οπών της ωχράς κηλίδας, ρωγμών ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, δυστροφιών, γλαυκώματος, όγκων, φλεγμονών κοκ.

Διενέργεια φωτογράφησης βυθού

Εάν κριθεί αναγκαίο γίνεται ενστάλαξη κολλυρίου διαστολής της κόρης και κατόπιν τούτου ο εξεταζόμενος πλησιάζει καθήμενος την κάμερα κι εστιάζει σε έναν φωτεινό στόχο για μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Αποτελεί μία απλή, εντελώς ανώδυνη και ξεκούραστη διαδικασία ακόμα και για τα παιδιά.