Τι είναι το Argon Laser;

Πρόκειται για είναι ένα σύστημα λέιζερ που χρησιμοποιεί το ευγενές αέριο Αργό ως ενεργό μέσο. Το Argon εφαρμόζεται ως θεραπευτικό μέσο στην οφθαλμολογία εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Πώς λειτουργεί το Argon laser;

Μία συσκευή εκπέμπει μήκη κύματος μπλε, κόκκινου, κίτρινου ή πράσινου φωτός, που είναι μονοχρωματική πηγή. Κάθε δέσμη έχει πολύ στενό εύρος. Στην οφθαλμολογία το Argon laser εφαρμόζεται ως επί το πλείστον σε παθήσεις του αμφιβληστροειδούς αλλά και στο γλαύκωμα. Το μήκος κύματος το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως είναι τα 532, πράσινου χρώματος.

Ενδείξεις

  • Ρωγμή αμφιβληστροειδούς
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς «εξωβοθρική» χοριοειδική νεοαγγείωση
  • Δίαφορες άλλες αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η νόσος Coats, Eales κλπ.
  • Γλαύκωμα

Θεραπεία με Argon laser

Η δέσμη φωτός laser διαπερνά τους πρόσθιους ιστούς χωρίς να τους προκαλέσει βλάβη. Εστιάζοντας έτσι στον οπίσθιο πόλο δλδ. στον αμφιβληστροειδή ουσιαστικά προκαλείται ήπια αντίδραση προκειμένου να αποφευχθεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία στο υαλώδες, νεοαγγειακό γλαύκωμα κοκ. Το αποτέλεσμα της θεραπείας με laser είναι μόνιμο. Συνήθως απαιτείται μία μόνο συνεδρία εάν πρόκειται για ρωγμή αμφιβληστροειδούς κι έως 3-4 συνεδρίες εάν πρόκειται για βαριάς μορφής διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Πως γίνεται η θεραπεία με Argon laser;

Η θεραπεία διεξάγεται με χορήγηση μόνο αναισθητικών κολλυρίων, σε καθιστή θέση. Η διάρκειά της σπανίως ξεπερνά τα 10 λεπτά. Μετά από την θεραπεία τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται η λήψη κάποιας αγωγής ή μέτρων προφύλαξης από τον ασθενή.