Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική είναι η μέθοδος αφαίρεσης δέρματος, λιπώδους και εν μέρει μυικού ιστού στην περιοχή των βλεφάρων..

Η επέμβαση εκτελείται ανάλογα με την κλινική εικόνα στα άνω βλέφαρα, στα κάτω βλέφαρα ή και στα δύο ταυτόχρονα. Η συχνότερη αιτία είναι η δερματοχάλαση (κυρίως στο άνω βλέφαρο) κι ακολουθούν η πρόπτωση λίπους του οφθαλμικού κόγχου (κυρίως στο κάτω βλέφαρο) και σπανιότερα το εντρόπιο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις η εγχείρηση διεξάγεται τις περισσότερες φόρες για αισθητικούς λόγους αλλά και για ιατρικούς όπως λόγω ελλείμματος οπτικού πεδίου άνω και κροταφικά.

Όσον αφορά την αισθητική πλευρά δεν πρέπει να λησμονούμε πως η περιοχή των οφθαλμών κι ως εκ τούτου και των βλεφάρων είναι αυτή που πρώτη τραβά την προσοχή των άλλων κι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική εμφάνιση.

Βαριά βλέφαρα με πτυχές προκαλούν την εντύπωση πως πρόκειται για άνθρωπο στενοχωρημένο, κουρασμένο, μεγάλο σε ηλικία και ταλαιπωρημένο.

Βλέφαρα λεία, χωρίς πτυχές και χωρίς να καλύπτουν σε μεγαλύτερο του φυσιολογικού βαθμό τους οφθαλμούς δίνουν την εντύπωση ανθρώπου χαρούμενου, ξεκούραστου και νέου.

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται μεταξύ μισής και μίας ώρας (εξαρτάται εάν πρόκειται για άνω, κάτω βλέφαρα ή και τα δύο), διεξάγεται κάτω από τοπική αναισθησία με νυστέρι ή με CO2 – Laser το γνωστό Laser διοξειδίου. Βασική προϋπόθεση για ένα αισθητικά και λειτουργικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα ή μη λήψη φαρμάκου που επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος (π.χ. ασπιρίνη) τουλάχιστον δύο εβδομάδες προεγχειρητικά καθώς και η αποφυγή άμεσης επαφής με την ηλιακή ακτινοβολία για τρεις περίπου μήνες μετεγχειρητικά προς μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ουλής στην περιοχή της τομής. ¨Ένα αιμάτωμα που εμφανίζεται πάντα αμέσως μετά την εγχείρηση είναι αισθητικά αποδεκτό σχεδόν από όλους που υποβάλλονται στην επέμβαση καθώς υποχωρεί σταδιακά μέσα σε επτά με δέκα ημέρες.