Αισιόδοξο μήνυμα από τις ΗΠΑ: Ο αριθμός των ηλικιωμένων με χαμηλή όραση μειώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία
Στις ηλικίες άνω των 65 ετών οι κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν συνολικά καλύτερη όραση από ότι η αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα πριν από περίπου 10 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ophthalmic Epidemiology .
Το 8,3% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ ανέφεραν σημαντική μείωση της όρασης εν έτη 2008 . Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 6,6% το 2017. Με άλλα λόγια: εάν τα ποσοστά χαμηλής όρασης παρέμειναν στα επίπεδα του 2008, επιπλέον 848.000 ηλικιωμένοι Αμερικανοί θα είχαν χαμηλή όραση το 2017.
Οι συνέπειες
Εκτός από προφανείς δυσκολίες τις οποίες προκαλεί η χαμηλή όραση οφείλουμε να συνυπολογίσουμε τις συνέπειες των αποδεδειγμένα συχνοτέρων πτώσεων και των εξαιτίας τους προκληθέντων καταγμάτων αυτών των ατόμων καθώς και το οικονομικό κόστος το οποίο ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη βελτίωση στην όραση σημειώθηκε σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 85 ετών
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων με τύφλωση παγκοσμίως. Σε αυτήν τη μελέτη, οι γυναίκες εμφάνισαν υψηλότερο επιπολασμό χαμηλής όρασης σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά η διαφορά αυτή μειώθηκε τη δεκαετία 2008-2017.
Το ποσοστό μείωσης της πιθανότητας απώλειας της όρασης ήταν μεγαλύτερο για τις γυναίκες (21%) απ΄ ότι για τους άνδρες (9%). Δεν είναι σαφές γιατί το ποσοστό βελτίωσης διαφέρει ανάλογα με το φύλο, μολονότι παλαιότερες έρευνες ανέδειξαν πως οι γυναίκες επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο συχνότερα από τους άνδρες.
Οι συγγραφείς του άρθρου υποθέτουν πολλές πιθανές αιτίες για τη βελτίωση, όπως η πρόοδος στις οφθαλμολογικές εξετάσεις κι επεμβάσεις, η καλύτερη διαχείριση παθήσεων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.ο.κ., η ευκολότερη πρόσβαση σε φάρμακα, εμβόλια και αντιβιοτικά, τα συμπληρώματα φυλικού οξέος, τη μείωση της περιοδοντίτιδας ακόμα και τις βελτιώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης έκθεσης σε μόλυβδο λόγω της κατάργησης της βενζίνης με μόλυβδο. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτής της μελέτης δεν παρέχει σαφή εικόνα των αιτιών.
Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 500000 Αμερικανοί πολίτες άνω των 65 ετών.
Βιβλιογραφία
ZhiDi Deng et al, Temporal Trends over a Decade in Serious Vision Impairment in a Large, Nationally Representative Population-based Sample of Older Americans: Gender, Cohort and Racial/Ethnic Differences, Ophthalmic Epidemiology (2021). DOI: 10.1080/09286586.2021.1889001
Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διαδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης