Είναι ο ήλιος όντως επιβλαβής για την όρασή μας;

Κατοικώντας σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια ερχόμαστε τις περισσότερες ημέρες του χρόνου σε επαφή με τον ήλιο, κάποιοι από εμάς ακόμα και για επαγγελματικούς λόγους , πολλές ώρες ημερησίως. Είναι γεγονός πως ο ήλιος αποτελεί σημαντική “πηγή ζωής”. Παρόλα αυτά όμως η ανεξέλεγκτη έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει τραγικές, ακόμα και μη αναστρέψιμες συνέπειες στην όρασή μας.
Συγκεκριμένα η άμεση εστίαση ακόμα και για μερικά μόνο δευτερόλεπτα (όπως π.χ. κατά την παρακολούθηση της έκλειψης ηλίου) είναι ικανή να καταστρέψει τους φωτοϋποδοχείς (κωνία) στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, την ωχρά κηλίδα. Οι φωτοϋποδοχείς είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα κύτταρα τα οποία δυστυχώς δεν αναπλάθονται κι έτσι στη συγκεκριμένη πάθηση η βλάβη παραμένει μη αναστρέψιμη.

Πτερύγιο

Καταρράκτης (θόλωση του φακού), πτερύγιο, κακοήθεις όγκοι στην περιοχή των βλεφάρων είναι μόνο κάποιες από τις ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται σε μεγάλη συχνότητα σε ανθρώπους οι οποίοι εκτίθενται πολλές ώρες καθημερινά στον ήλιο.

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα

Kαταρράκτης

Από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται πως η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τη λειτουργία της όρασης.
Συμπερασματικά ενώ όλοι αρεσκόμαστε στην έκθεση στον ήλιο πρέπει να το πράττουμε όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικά και πάντα υπό την προστασία γυαλιών. Επ ουδενί δεν τον κοιτάζουμε απ΄ευθείας κι επιπλέον προφυλάσσουμε παιδιά.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης