Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Όταν τα μάτια εκτίθενται σε ουσίες όπως η γύρη ή oι σπόροι μύκητα (μούχλα), ενίοτε εμφανίζουν ερυθρότητα, κνησμό και δακρύρροια. Αυτά είναι η συμπτωματολογία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα ουσιαστικά αποτελεί μια φλεγμονή των ματιών που προκαλείται συνήθως από αντίδραση σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη, χημικές ουσίες ή οι σπόροι μύκητα (μούχλας).

Το εσωτερικό των βλεφάρων και η επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού στην μεγαλύτερη έκτασή του, καλύπτονται από μία ημιδιάφανη μεμβράνη τον επιπεφυκότα.

Ο επιπεφυκότας είναι ευάλωτος σε ερεθισμό από αλλεργιογόνα, ειδικά κατά την περίοδο της αλλεργικής ρινίτιδας. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι αρκετά συχνή. Είναι η αντίδραση του οργανισμού σας σε ουσίες που θεωρεί δυνητικά επιβλαβείς.

Μορφές αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση που είναι πιο συχνή την άνοιξη. Τα βλέφαρά ξαφνικά πρήζονται, εμφανίζουν κνησμό και καίνε. Συχνά τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από ρινόρροια.

Χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Μια λιγότερο συχνή πάθηση που ονομάζεται χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να εμφανίζεται περιοδικά όλον τον χρόνο. Πρόκειται για μια ηπιότερη αντίδραση σε αλλεργιογόνα όπως τα τρόφιμα, η σκόνη και το τρίχωμα των ζώων. Τα συνήθη συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου και κνησμού των ματιών καθώς και φωτοευαισθησία.

Μηχανισμός της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει μέσω αντίδρασης σε ουσίες οι οποίες προκαλούν την απελευθέρωση ισταμίνης. Ο οργανισμός παράγει αυτή την ισχυρή χημική ουσία για να καταπολεμήσει τους ξένους εισβολείς.

Συχνότερες ουσίες που προκαλούν αλλεργική επιπεφυκίτιδα

-οικιακή σκόνη

-γύρη από δέντρα και χόρτα

-σπόροι μούχλας

-τρίχωμα ζώων

-χημικές ουσίες όπως τα οικιακά απορρυπαντικά ή τα αρώματα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα ως αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα ή ουσίες που πέφτουν στα μάτια, όπως το διάλυμα φακών επαφής ή φαρμακευτικές οφθαλμικές σταγόνες.

Ποιοι κινδυνεύουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Γενικότερα όσοι εμφανίζουν άλλες μορφές αλλεργικής αντίδρασης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας, οι αλλεργίες επηρεάζουν το 30% των ενηλίκων και το 40% των παιδιών.

Οι αλλεργίες επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι πιο συχνές στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και ζουν σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση γύρη, είναι πιο επιρρεπείς στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Ερυθρότητα

Κνησμός

Δακρύρροια

Αίσθημα καύσου

Οίδημα βλεφάρων κυρίως κατόπιν της πρωινής αφύπνισης.

Διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η διάγνωση τίθεται μέσω της κλινικής εξέτασης στην σχισμοειδή λυχνία. Ενίοτε γίνεται σύσταση για επιπλέον διερεύνηση από αλλεργιολόγο, δερματολόγο κ.α.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πρόληψης και δραστηριοτήτων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στα αλλεργιογόνα προτείνεται να μην ανοίγονται τα παράθυρα σε περιόδους υψηλής συγκέντρωσης γύρης.

Επίσης συνιστάται η ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης σκόνης στο εσωτερικό της οικείας και του χώρου εργασίας όταν αυτό είναι εφικτό. Σε επίμονες και βαριές αλλεργικές αντιδράσεις είναι ευεργετική η χρήση καθαριστή αέρα.

Επίσης συνιστάται η αποφυγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, βαφές και αρώματα καθώς και του τριψίματος των βλεφάρων. Η εφαρμογή μιας δροσερής κομπρέσας στα βλέφαρα (με τα μάτια κλειστά) μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού.

Φάρμακα

Σε έντονες αλλεργικές αντιδράσεις όλα τα παραπάνω μπορεί να μην είναι αρκετά κι ο γιατρός να προβεί σε χορήγηση φαρμάκων όπως :

αντιισταμινικό από το στόμα

αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες

οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης