Γλαύκωμα: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης

Ως γλαύκωμα ορίζονται διάφορες παθολογικές οντότητες. Κοινό σημείο όλων αποτελεί η σε προχωρημένο στάδιο καταστροφή του οπτικού νεύρου με κοίλανση της κεφαλής του στο βυθό (οπτικός δίσκος).

Συχνά υφίσταται διαταραχή εκροής του υδατοειδούς υγρού με παθολογική αύξηση της ενδοφθαλμίου πιέσεως. Οι αιτίες για το γλαύκωμα όπως κι οι ενοχλήσεις μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετικές, κοινό στοιχείο όμως αποτελεί πάντα η καταστροφή με τον καιρό των νευρικών ινών. Μέσω αυτής επέρχονται ελλείμματα του οπτικού πεδίου. Αθεράπευτη η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη, μη αναστρέψιμη τύφλωση.

Γλαύκωμα: Η ιδανική διατροφή

Ακολουθεί η συμβουλή του Ιδρύματος Έρευνας Γλαυκώματος όσον αφορά την διατροφή για υγιή μάτια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά γενικότερα αποτελούν εξαιρετικές πηγές Βιταμινών Α και C καθώς και των αντιοξειδωτικών λουτεϊνη και ζεαξανθίνη τα οποία προστατεύουν από οξειδωτικό stress και βλάβη του οπτικού νεύρου.

Φυσιολογικό οπτικό νεύρο – Γλαυκωματικό οπτικό νεύρο

Σε μελέτη 584 μαύρων γυναικών βρέθηκε 79% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος σε αυτές οι οποίες κατανάλωναν τρία ή περισσότερα φρούτα ή φυσικό χυμό σε καθημερινή βάση εν συγκρίσει με αυτές οι οποίες κατανάλωναν λιγότερα από ένα φρούτα.

Συγκεκριμένα οι τροφές οι οποίες φαίνεται πως μειώνουν την πιθανότητα προσβολής από γλαύκωμα είναι:

– Τα χορταρικά (τα οποία μεταξύ άλλων μειώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής, καρκίνου, καρδιακής νόσου κι ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας)

– Οι ξηροί καρποί κι οι σπόροι (είναι πλούσιοι σε Βιταμίνη Ε)

– Τα ψάρια (ειδικά ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και γενικότερα τα ψάρια τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών ω-3 τα οποία εκτός των άλλων έχει βρεθεί πως βοηθούν στην ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης)

– Η μπανάνα

– Η σοκολάτα

– Τα μαύρα φασόλια

– Το αβοκάντο

– Οι κολοκυθόσποροι

Επίσης η κατανάλωση τσαγιού όπως προκύπτει από δημοσίευση στο British Journal of Ophthalmology μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος κατά 74% συγκριτικά με αυτούς οι οποίοι δεν καταναλώνουν.

Επίσης η διατροφή με ισορροπημένη, καθημερινή λήψη θερμίδων και υδατανθράκων πιθανολογείται πως επηρεάζει θετικά την υγεία των οφθαλμών.

Επιπλέον τα άτομα που ζουν ήδη με γλαύκωμα θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, τα προβλήματα αρτηριακής πίεσης και τον διαβήτη. Μια διατροφή που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου γλαυκώματος, αναφέρει το ίδρυμα.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης