Γυαλιά ηλίου: Πώς να τα επιλέξετε για να αποφύγετε βλάβες στα μάτια και το Φθινόπωρο

Όλα τα γυαλιά ηλίου δεν είναι ίδια όταν πρόκειται για την προστασία των ματιών

Τα γυαλιά ηλίου θεωρούνται συχνά μια δήλωση μόδας, αλλά το στυλ βάσει του οποίου επιλέγονται είναι λιγότερο σημαντικό από την επιλογή ενός ζευγαριού το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Γυαλιά ηλίου χωρίς πλήρη (100%) προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) δύνανται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ανεξάρτητα από την εποχή η έκθεση στον ήλιο αποτελεί γνωστό προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση καταρράκτη, παθήσεων της ωχράς κηλίδας, πτερυγίου και κακοήθων όγκων όχι μόνο του οφθαλμού αλλά ακόμα και των βλεφάρων κάτι το οποίο είναι δυστυχώς όχι και τόσο σπάνιο. Το ευχάριστο από την άλλη πλευρά είναι πως δεν αποτελεί προϋπόθεση να πληρώσει κάποιος αδρά ούτως ώστε να έχει ικανοποιητική προστασία αλλά απλά να αγοράσει γυαλιά με ετικέτα UV από κατάστημα οπτικών.

Ουσιαστικά ο βαθμός προστασίας δεν είναι άμεσα συνδεδεμένος με την τιμή και την βαρύτητα του ονόματος του κατασκευαστή στον χώρο της μόδας.

Αγοράστε μόνο γυαλιά ηλίου φέροντα την ένδειξη “100% προστασία UV-A” και UV-B ή UV400. Σε περίπτωση αμφιβολίας αν τα γυαλιά ηλίου παρέχουν την κατάλληλη προστασία, μπορούν να ελεγχθούν μέσω φωτομέτρου σε κατάστημα οπτικών.

Τα γυαλιά ηλίου με μεγαλύτερους φακούς γενικότερα παρέχουν περισσότερη προστασία και τα γυαλιά τύπου “wraparound” προσφέρουν την καλύτερη κάλυψη, λόγω του ότι μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο υπεριώδους ακτινοβολίας από το πλάι.

Τα τύπου “wraparound” γυαλιά προστατεύουν επίσης τα μάτια από τον άνεμο, την ταχύτερη εξάτμιση των δακρύων που μπορεί να προκαλέσει ξηρό οφθαλμό καθώς και από ξένα σώματα όπως άμμο ή σκόνη που μπορεί να ερεθίσει το μάτι.

Οι πιο σκούροι φακοί όπως κι οι πολωτικοί φακοί (polarized) δεν εμποδίζουν περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία. Οι πολωτικοί φακοί μειώνουν την αντανάκλαση που προκαλείται από ανακλαστικές επιφάνειες, καθιστώντας δραστηριότητες όπως την οδήγηση ή τις θαλάσσιες δραστηριότητες ευκολότερες και πιο ευχάριστες.

Το χρώμα δεν έχει σημασία. Οι φακοί μπορούν να είναι κίτρινου, γκρι, πράσινου ή άλλου χρώματος. Το μόνο που έχει σημασία στην επιλογή χρώματος είναι αμιγώς η προσωπική προτίμηση.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διαδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης