Κίνδυνος για την όραση από την υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών

Η παρακεντρική οξεία μέση ωχροπάθεια (PAMM) μπορεί να προκύψει κατόπιν υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ σύμφωνα με ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμολογίας, στην Πράγα.

Οφθαλμίατρος από τις ΗΠΑ περιέγραψε την περίπτωση ενός 49χρονου, άνευ προηγούμενου σχετιζόμενου ιατρικού ιστορικού, ο οποίος προσήλθε στην κλινική αμφιβληστροειδούς με ξαφνική μείωση της κεντρικής όρασης κι αντίληψη παραμόρφωσης στον έναν οφθαλμό.

Τα συμπτώματα, τα οποία έγιναν αντιληπτά δύο εβδομάδες πριν από την εμφάνιση του ασθενούς στην οφθαλμολογική κλινική, περιεγράφηκαν ως «κοιτάζοντας μέσα από ένα σκοτεινό σύννεφο καταιγίδας». Η θολερότητα εντοπίστηκε σε συγκεκριμένο σημείο του δεξιού οφθαλμού, 20 μόλις μοίρες δεξιά της κεντρικής όρασης.

Η κλινική εξέταση ανέδειξε επίπεδα μειωμένης οπτικής οξύτητας άμφω.

Η αξιολόγηση του οπτικού πεδίου ανέδειξε ένα κατώτερο παρακεντρικό σκότωμα. Οι εικόνες οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) του δεξιού οφθαλμού έδειξαν λέπτυνση των ανώτερων στοιβάδων και παραμόρφωση της ωχράς κηλίδας.

Κατόπιν πιο ενδελεχούς διερεύνησης του ιστορικού ο ασθενής παραδέχθηκε πως είχε καταναλώσει επτά δοχεία Red Bull καθώς και βότκα το βράδυ πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συμπερασματικά εκτός των λοιπών γνωστών παρενεργειών της ταυτόχρονης κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων ενεργειακών ποτών και οινοπνεύματος φαίνεται να ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρής, μη αναστρέψιμης βλάβης της πιο ευαίσθητης και σημαντικότερης για την όραση περιοχής για την όραση, της ωχράς κηλίδας.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης