Η σωματική άθληση παράγοντας προστασίας από αλλεργίες στα παιδιά

Η προστασία των παιδιών από τις οφθαλμικές αλλεργίες ίσως είναι απλή μέσω ενθάρρυνσης της σωματικής άσκησης σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων από την Ταϊβάν στο πλαίσιο του ετησίου συνεδρίου της Αμερικανικής οφθαλμολογικής εταιρείας το οποίο διεξήχθη στο Σικάγο.

Οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά, με τις οφθαλμικές αλλεργίες (αλλεργική επιπεφυκίτιδα), να προσβάλλουν έως και το 30% των παιδιών παγκοσμίως. Πρόσφατη έρευνα από την Ταϊβάν δείχνει πως ίσως υπάρχει εύκολος τρόπος να μειωθεί αυτός ο αριθμός, ενθαρρύνοντας τη σωματική άσκηση εκτός των ημερών κατά τις οποίες η ποιότητα του αέρα είναι κακή.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δεδομένα υγείας 1.271.730 παιδιών ηλικίας 10 ετών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το 2010 έως το 2018. Χρησιμοποίησαν το εθνικό τεστ φυσικής κατάστασης της Ταϊβάν για να εκτιμήσουν τη φυσική κατάσταση των παιδιών, ένα τεστ που μετρά τη μυϊκή αντοχή και δύναμη καθώς και την καρδιοαναπνευστική αντοχή όπως και την ευλυγισία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ήταν πιο γυμνασμένα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Εκείνα που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο έτειναν να είναι υπέρβαρα, είχαν μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ζούσαν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές και είχαν ιστορικό άσθματος ή/και αλλεργικής ρινίτιδας.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζει διάφορες προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν σχέση μεταξύ της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης