Σεπτέμβριος: μήνας προστασίας από αθλητικούς οφθαλμικούς τραυματισμούς
Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία, περισσότεροι από 32.000 αθλητικοί οφθαλμικοί τραυματισμοί αντιμετωπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, μια αύξηση σχεδόν 20% εν συγκρίσει με το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα όπλα χωρίς πυρίτιδα, τα βελάκια, τα βέλη, οι σφεντόνες είχαν συνολικά το υψηλότερο ποσοστό οφθαλμικών τραυματισμών. Για τα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, οι πισίνες και τα θαλάσσια σπορ είχαν το υψηλότερο ποσοστό τραυματισμών.
Τα είδη των οφθαλμικών τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό περιλαμβάνουν αμβλύα τραύματα, διατιτραίνοντα τραύματα, οφθαλμικές λοιμώξεις, γρατζουνιές και εκδορές του κερατοειδούς.
Οι αθλητές ενίοτε διατρέχουν κίνδυνο για οφθαλμική βλάβη ακόμα κι από ακτινοβολία.
Η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να καταστεί επιβλαβής για την όραση.
Συγκεκριμένα οι αθλητές που ασχολούνται με θαλάσσια ή χειμερινά αθλήματα, όπως η ιστιοσανίδα (wind surfing) ή η χιονοδρομία (ski), εκτίθενται στο έντονο κι εκτυφλωτικό φως του ήλιου που αντανακλάται στο νερό ή στο χιόνι αντίστοιχα, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας ή βλάβης της όρασης.
Ουσιαστικά οι αθλητές κάθε ηλικίας οφείλουν να φέρουν προστατευτικά γυαλιά όταν συμμετέχουν σε αθλήματα στα οποία δυνητικά μπορεί να επέλθει τραυματισμός. Θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν οφθαλμίατρο ή οπτικό-οπτομέτρη για να καθορίσουν το καλύτερο είδος προστασίας των ματιών για το άθλημα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας, η χρήση κατάλληλων προστατευτικών γυαλιών μπορεί να αποτρέψει 9 στους 10 αθλητικούς οφθαλμικούς τραυματισμούς.
Εν παραδείγματι στα αθλήματα με ρακέτες ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος, διότι η μπάλα κατευθύνεται προς το μέρος των αθλούμενων με πολύ υψηλή ταχύτητα.
Όσον αφορά στα μάτια, οι τραυματισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν μόνιμη ή μερική απώλεια της όρασης, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, σοβαρή ενδοφθάλμια αιμορραγία, ρήξεις οι οποίες χρήζουν συρραφής ή και πολύ σοβαρότερης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), περίπου το 40% των οφθαλμικών τραυματισμών κάθε χρόνο συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ το 53% των οφθαλμιάτρων που συμμετείχαν σε έρευνα σε έκθεση επεσήμανε ότι οι περισσότεροι οφθαλμικοί τραυματισμοί που σχετίζονται με τον αθλητισμό και τους οποίους αντιμετωπίζουν είναι μεταξύ εφήβων(13-19 ετών), ακολουθούμενοι από τους νέους ενήλικες (20 ετών), τα παιδιά (12 ετών και κάτω), τους ενήλικες (30-50 ετών) και τους ηλικιωμένους (50+).
Επιπλέον, η AAO αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 30.000 οφθαλμικές κακώσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη προστασία των ματιών.
Συμπερασματικά οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι προπονητές και οι σχολικοί νοσηλευτές θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους τραυματισμού των ματιών που σχετίζονται με τα αθλήματα πριν επιτρέψουν στα παιδιά να λάβουν μέρος σε αυτά.
Οι γονείς θα πρέπει να επισκέπτονται έναν οφθαλμίατρο ή οπτικό-οπτομέτρη για συστάσεις προστατευτικών γυαλιών πριν εγγράψουν το παιδί σε οποιοδήποτε αθλητικό πρόγραμμα το κατά το οποίο δύναται να προκληθεί οφθαλμικός τραυματισμός.
Επίσης συνιστάται οι γονείς να εγγράφουν τα παιδιά μόνο σε οργανωμένα αθλητικά κέντρα – γυμναστήρια όπου έμπειροι προπονητές – γυμναστές επιβλέπουν όλη την αθλητική δραστηριότητα.
Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης