Σωματικη δραστηριότητα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (retinal detachment) αποτελεί μία οξεία, άκρως επικίνδυνη για την όραση ασθένεια η οποία μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας (retina) αποτελεί τον οπίσθιο, εσωτερικό οφθαλμικό ιστό πάνω στον οποίο εστιάζεται το οπτικό ερέθισμα για να προωθηθεί στη συνέχεια μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο όπου μετατρέπεται σε εικόνα.
Μεταξύ άλλων περιέχει τους φωτοϋποδοχείς (κωνία και ραβδία) καθώς και νευρικά κύτταρα.
Κατά τη ρηγματογενή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς το υαλοειδές σώμα ασκώντας έντονη έλξη στον υποκείμενο αμφιβληστροειδή του προκαλεί ρωγμή η οποία εν συνεχεία μπορεί να επιτρέψει την εισχώρηση υγρού με συνέπεια την αποκόλλησή του.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η συμπτωματολογία ποικίλει. Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν ξαφνικά μαύρα στίγματα, σκιές με μορφή ¨καπνού¨ή ¨κλωστών¨ καθώς και περιορισμό αρχικά τμήματος του περιφερικού και στη συνέχεια εάν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση όλου του οπτικού τους πεδίου.
ΑΙΤΙΑ
Η αιτιολογία της ρηγματογενούς αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς παραμένει άγνωστη. Γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως αναφέρονται στη βιβλιογραφία αποτελούν η μυωπία, προηγηθείσα εγχείρηση καταρράκτη καθώς και σοβαρό οφθαλμικό τραύμα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Η άρση βάρους καθώς κι η έντονη σωματική άσκηση-δραστηριότητα δε φαίνονται να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβήστροειδούς. Για το λόγο αυτό δε συνιστάται περιορισμένη σωματική δραστηριότητα ακόμα και στις ομάδες υψηλού κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για τη μέθοδο τοκετού. Ο φυσιολογικός τοκετός ακόμα και στις μυωπικές έγκυες δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αντιμετώπιση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς έγκειται στη άμεση χειρουργική του αντιμετώπιση. Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος είναι η υαλοειδεκτομή κατά την οποία το υαλοειδές σώμα αφαιρείται και αντικαθίσταται προσωρινά με αέριο ή έλαιο σιλικόνης. Η υαλοειδεκτομή (ή βιτρεκτομή) διενεργείται υπό τοπική αναισθησία χωρίς να απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στην κλινική.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Η πρόγνωση όταν η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται έγκαιρα, το αργότερο την επομένη της εμφάνισής της, είναι στις μέρες μας πολύ καλή εώς άριστη. Η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει μετεγχειρητικά την όραση που είχε πρωτού προσβληθεί από αυτή.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Η πρόληψη συνιστάται στην οφθαλμολογική εξέταση με ενστάλαξη κολλυρίων και βυθοσκόπηση υπό διεσταλμένη κόρη σε ετήσια βάση στους μύωπες, στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη καθώς και στις ηλικίες άνω των 40 ετών όπως και στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού όσον αφορά τη συμπτωματολογία και τη σημασία της αμεσότητας της οφθαλμολογικής εξέτασης κατά την εμφάνισής της.
Τι ισχύει
Τι ισχύει όμως για τους μύωπες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε αντιμετώπιση της μυωπίας και εμφανίζουν εξαιρετική όραση χωρίς πλέον την χρήση γυαλιών ή φακών επαφής
Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διαδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης