Η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με λειτουργικές βελτιώσεις στον εγκέφαλο

Η κατανάλωση καφέ σε τακτική βάση φαίνεται να ενισχύει τη συγκέντρωση και να βελτιώνει τον έλεγχο και την εγρήγορση του κινητικού συστήματος, μέσω λειτουργικών αλλαγών κι αλλαγών συνδεσιμότητας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα απεικονιστική μελέτη Πορτογάλων ερευνητών.

Χρησιμοποιώντας λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνδεσιμότητα σε σωματοαισθητικές καθώς και σε καταστάσεις αδράνειας μειώθηκε σε τακτικούς πότες καφέ σε σύγκριση με τους μη πότες καφέ, υποδηλώνοντας μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της βελτίωσης ελέγχου της κινητικότητας και της εγρήγορσης.

Επιπλέον, η δυναμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της παρεγκεφαλίδας και της υποφλοιώδους περιοχής του εγκεφάλου αυξήθηκε μεταξύ αυτών που κατανάλωναν καφεΐνη, κάτι που συνάδει με βελτιωμένη ικανότητα εστίασης.

Παρόμοιες δομικές αλλαγές και αλλαγές συνδεσιμότητας παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο αυτών οι οποίοι δεν καταναλώνουν σε καθημερινή βάση καφεΐνη μόνο αφού τους δόθηκε να πιούν ένα φλιτζάνι καφέ.

Φαίνεται τελικά ότι η τακτική πρόσληψη καφέ, εξασθενεί τη συνδεσιμότητα συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων που διατρέχουν κίνδυνο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει σημασία για την εγρήγορση, με πιθανά οφέλη στη μάθηση και τη μνήμη, καθώς και για τον έλεγχο του κινητικού συστήματος.

Ουσιαστικά πλέον γνωρίζουμε καλύτερα πώς η τακτική πρόσληψη καφέ προετοιμάζει τον εγκέφαλό για δράση και άμεση απόκριση.

Ευάγγελος Τσίχλης, ΜD,PhD,
Χειρ. Υαλώδους/Αμφιβήστροειδούς
Διδάκτωρ Παν/μίου Χαϊδελβέργης